Fazole dnes patří mezi nejvýznamnější luštěniny, dalo by se přímo říci, že jsou trendem v našich i mezinárodních kuchyních. Tyto rostliny původně pocházejí z tropické Afriky, ale i v našich podmínkách se jim daří velice dobře, takže si s jejich pěstováním poradí i zahrádkář začátečník. Že jste fazole ještě nikdy nepěstovali? Nevadí, přinášíme pár zásadních rad, které vám dopomohou k velké sklizni zelených lusků.
Kdy sázet?
Protože mají fazole rádi teplejší půdu, vysazováním do země s nimi nijak nespěchejte. Ideální teplota je pro výsadbu je nad 10°C, a pro samotný růst je nevhodnější teplota okolo 20°C. Semena vkládejte do země hluboko asi tři centimetry. Pro klíčení v zemi je potřeba, aby byla zemina dostatečně zavlažována. Pokud budete chtít sklízet fazolky postupně, můžete udělat opakovaný výsev nejlépe ve třídýdenních intervalech.
Jaké vybrat místo?
Fazole jsou rostliny popínavé, proto byste měli myslet na to, aby při růstu měly dostatečnou oporu. Dobře se jim daří například u plotu. Rostlinky jsou teplomilné po celou dobu jejich vegetace, proto uvítají slunné místo. Nesmíte však zapomínat na dostatečné zalévání, díky kterému budete mít za odměnu krásně naduté lusky. Občasné přihnojení fazolím jen prospěje.
Ochrana proti škůdcům
Fazole, stejně jako všechny rostlinky, jsou ohrožovány různými škůdci, od plísní, přes mšice a svilušky, až po skvrnitost listů. Ochránit je lze biologickými postřiky. Ochrannou byste ale měli začít již při pořizování semen, která by již měla být ošetřená proti škůdcům a chorobám.
Kdy sklízet
Nejlahodnější a nejchutnější jsou mladé lusky. Že jsou zralé, poznáte tak, že se při ostrém ohnutí zlomí. Pokud necháte lusky zrát déle, ničemu to nevadí, jen musíte počítat s tím, že jejich tepelná úprava bude trvat o něco déle. Pravidelná sklizeň pak podporuje tvorbu dalších zdravých plodů.